Αλεξικέραυνη θωράκιση της πόλης της Θεσσαλονίκης

Αλεξικέραυνη θωράκιση της πόλης της Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 2114/14.07.09

Προς Υπουργούς:

- Ανάπτυξης

- ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

Οι κλιματικές αλλαγές και τα έντονα καιρικά φαινόμενα με τις σφοδρές βροχοπτώσεις που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης τον περασμένο Ιούνιο, εγείρουν πολλά ερωτηματικά αναφορικά με το πόσο καλά θωρακισμένη είναι η πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και η ευρύτερη περιοχή του νομού, απέναντι σε τέτοιου είδους ακραία καιρικά φαινόμενα και ιδιαίτερα απέναντι στους κεραυνούς.

Στις τελευταίες καλοκαιρινές καταιγίδες, η ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας μέσα σε διάστημα 6-7 ωρών δέχθηκε περισσότερους από 5.000 κεραυνούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του  Συστήματος  Καταγραφής Κεραυνών << Δίας >> του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπίου Αθηνών.  Ενώ κάθε χρόνο κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, η πόλη της Θεσσαλονίκης και γενικότερα η Β. Ελλάδα, δέχεται πολύ μεγάλο αριθμό κεραυνών κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων.

Ωστόσο, αντικεραυνική προστασία διαθέτουν μόνο οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, το αεροδρόμιο «Μακεδονία», το κτίριο του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, τα καμπαναριά των ναών και κάποια ιδιωτικά κτίρια, όπως ξενοδοχεία. Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης δεν προστατεύεται από επαρκή αριθμό αλεξικέραυνων σε μια καταιγίδα όπως η πρόσφατη, εγείρει πολλά ερωτηματικά για την προστασία των πολιτών.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι παρόλο που η ΔΕΗ διαθέτει δίκτυο αλεξικέραυνων σε όλους τους σταθμούς και στους πυλώνες, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης καταιγίδας η ένταση και ο αριθμός των κεραυνών ήταν τόσο μεγάλος που σημειώθηκαν σημαντικές ζημιές, καθώς 10 από τους 13 υποσταθμούς της Θεσσαλονίκης τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Ενώ η πτώση κεραυνού στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Ωραιοκάστρου προκάλεσε προβλήματα ηλεκτροδότησης στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια παρατηρήθηκαν προβλήματα αστάθειας στην παροχή ρεύματος.

 Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 - Υπάρχει χαρτογράφηση των αλεξικέραυνων που υπάρχουν στην πόλη της Θεσσαλονίκης;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία για την θωράκιση της ευρύτερης περιοχής του νομού Θεσσαλονίκης απέναντι σε έντονα καιρικά φαινόμενα πτώσης κεραυνών;

Απαντήσεις Υπουργείων